Lakóautót szeretne vásárolni? Akkor az eladó lakóautók mellett, bizonyára a járművekre vonatkozó közlekedési szabályok iránt is nagy Önben az érdeklődés. Ha így van, olvasson tovább, és tudjon meg többet erről a témáról.

Mivel a lakóautók a személygépjárművek kategóriájába sorolandók, ezért a szabályok is ugyanúgy vonatkoznak rájuk, mint bármely más személygépkocsira. Ennek megfelelően tehát, lakott területen belül 50 km/h, főúton 90 km/h, autópályán pedig 130 km/h a megengedett sebességhatáruk.

Hivatalosabb szövegkörnyezetbe foglalva elmondhatjuk, hogy a lakóautó vezetője köteles minden bel- és külföldi jogszabályt betartani. Legyen szó annak bérlőjéről vagy a jármű tulajdonosáról. Ezen jogszabályok alatt értendőek a közlekedési szabályok, azaz a KRESZ rendszabályai, továbbá a hatósági előírások is. Az ide tartozó szabályok elmulasztásáért és/vagy megsértéséért járó büntetés a jármű vezetőjét terheli. Cselekedeteit büntetőjogi felelősségre vonás követi.

Amennyiben a lakóautó sofőrje külföldön követ el közúti szabálysértést, azért is teljes felelősséget kell vállalnia. A felelősségvállalás az adott ország törvényei alapján meghatározott elévülés idejéig érvényes. A jármű vezetőjére ez abban az esetben is vonatkozik, ha ő csupán bérli a lakóautót. Ilyenkor az illető adatai adatközlés címen kiszolgáltatásra kerülnek a szóban forgó ország hatósága számára. Az esetlegesen kiszabott bírságot a bérlő köteles határtalanul megfizetni.

A fentiekből tehát kiderül, hogy mindenképpen érdemes áttanulmányoznunk a KRESZ szabályait. Akár az eladó lakóautók, akár a bérelhető lakóautók iránt érdeklődünk.