Milyen lakókocsi fűtési megoldások léteznek?

A járványidőszak óta a lakóautózás egyre népszerűbb országunkban, úgymond a reneszánszát éli. Nem csoda, hiszen ily módon elkerülhetjük a nagyobb embertömegeket, kötöttségük nélkül utazhatunk, az élmény pedig sokkalta természetközelibbé válik. Természetesen egy-egy ilyen út jelentős előzetes tervezést igényel, azonban nem kell foglalkoznunk szállásfoglalással, illetve megkímélhetjük magunkat a buszra, vonatra történő várakozástól is.

Annak érdekében, hogy lakóautós kirándulásunk zökkenőmentes legyen, járművünket érdemes alaposan felkészíteni az útra. Bármilyen évszakban is utazzunk, a lakókocsi fűtésre mindig ajánlott nagy figyelmet fordítani. Télen evidens, azonban tavasszal és ősszel is könnyen hűlhet le annyira a hőmérséklet, hogy fűtésre legyen szükségünk a járműben. Milyen lakókocsi fűtési lehetőségek közül választhatunk?

Lakókocsi fűtési megoldások:

  • Lakókocsi gázfűtés
  • Lakókocsi elektromos fűtés
  • Lakókocsi fűtés folyékony tüzelőanyaggal – dízel

Lakókocsi gázfűtés

A lakókocsi gázfűtés bután- és propángázzal történik. Annak érdekében, hogy ne keletkezzen oxigénhiány a járműben, gázfűtés során a felhasznált levegő nem a beltérből származik. A gázpalack egy tárolóban/rekeszben kerül elhelyezésre, csatlakozása a rendszerhez csővezetékeken és egy tömlőn keresztül történik. A campshop.hu webshopjában többféle melegítő berendezés is megtalálható ezen fűtési megoldáshoz. A Truma Combi melegítők például működésük során két funkciót kombinálnak. Egyszerre melegítik fel a használati melegvizet az integrált acéltartályban és fűtik fel a jármű belterét. Egyéb pozitív tulajdonságuk, hogy a gáz mellett elektromos és dízelüzemű kivitelben is elérhetők. Ráadásul könnyedén összekapcsolhatók lakóautó klímaberendezéssel is.

Lakókocsi elektromos fűtés

Az elektromos fűtés az egyik legolcsóbb lakókocsi fűtési megoldás. A fűtőberendezés a jármű belterében kerül telepítésre, ahol akár meglévő rendszerhez is hozzákapcsolható, de független rendszerként is alkalmazható. A Webasto Air Top 2000 STC például egy könnyedén beszerelhető modell, gazdaságos és csendes működésű.

Lakókocsi dízelfűtés

A dízelfűtés a legtöbb esetben a lakókocsi padlója alatt kerül elhelyezésre. E megoldás során is a levegő kintről érkezik, a füst pedig kivezetésre kerül a járműn kívülre. A lakókocsi dízelfűtés menet közben is használatható, alkalmas lehet a motor melegítésére is a hideg évszakokban.

Amennyiben egyéb kérdése van a lakóautó gázfűtéssel kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal campshop.hu weboldalon!