Nos, újabb lakóautós-kempinges fogalmakat segítünk tisztázni, hogy kellő tudással vághasson bele mindenki a lakóautózás csodálatosan szabad világába!

A kempingbusz, vagy másképp a kastenwagen egy igen kisméretű, maximum 4, de leginkább 2 személyes lakóautóvá alakított mikrobusz vagy furgon. Jóval kisebb és kompaktabb, mint nagyméretű testvére a lakóbusz, vagy integrált lakóautó. Ez utóbbi  a vezetőfülke nélküli alvázra teljes egészében a lakóautó gyár által felépített egy légterű, luxus kategóriába tartozó lakóautó. A hátsó iker- vagy franciaágyak mellett a vezetőülések fölött általában egy lehúzható franciaágy található.

A kempingbusz ezzel szemben egy igazi ökoturistáknak való jármű! Nagyon kompakt, és nagyon egyszerű, pároknak közel ideális egy igazi, bensőséges utazásra, távol a tömegektől. A kempingbusz tetejét elég csak felpattintani, átlökni a hátsó üléseket ággyá és kész is a kényelem! Pont mint egy kombi kialakítású személyautóban, csak attól sokkalta kényelmesebben és tágasabban! A kempingbusz kiváló kompromisszum lehet mindazoknak, akik nem tudnak megfizetni vagy kihasználni egy nagyméretű lakóautót. Ezen felül nincs is kedvük sátorral vagy utánfutóval bajlódni. A legtöbb kempingbusz gázolaj üzemű, azonban a környezettudatosság jegyében kezdenek elterjedni a hibrid kempingbuszok is!