Az ősz beköszöntével a lakóautó szezon is a végéhez közelít, ezért hoztunk nektek pár tippet a lakóautó téli tárolásához!

Minden év októberének végén, novemberének elején érkezik el az az időszak, amikor a lakókocsi tulajdonosok kénytelen „téliesíteni” járművüket. Ez mit is takar? Először is érdemes az összes vizet leereszteni a lakóautóból. Ki kell takarítani WC tartályt (kazettát), kiöblíteni, majd kívül-belül fertőtleníteni. Ezután az öblítő tartályból is javasolt a maradék vizet leengedni, sőt, ha öblítőszer is található benne, akkor ajánlott egy kannában félretenni. Ekkor ugyanis a következő évben még felhasználható lesz, ez pedig rendkívül jól jön, ugyanis néhány öblítőszert igazán borsos áron kínálnak.

Ezt követően le kell ereszteni a vizet a lakóautó víztartályából, majd a teljes rendszeréből, ehhez pedig az összes csapot ki kell nyitni. Ilyenkor levegő kerül a hálózatba, aminek hatására könnyebben elfolyik minden folyadék. Attól függetlenül, hogy használjuk-e a bojlert vagy sem, víz található benne, így azt sem szabad elfelejteni! Sajnos sokszor még ez sem elég ahhoz, hogy az egész vízkészlettől megszabaduljunk, a csövekből mindenképp fújassuk ki a folyadékot. Ez pumpával vagy kompresszorral is végezhető. Érdemes közben egyenes felületen parkolni.

Milyen egyéb lépései vannak még a lakóautó téli tárolásának?

A téli tárolás alkalmával az akkumulátorokra is oda kell figyelni. Egész télen feltöltött állapotban kell tartani őket, ajánlatos egy csepptöltésre és fenntartó töltésre is képes töltőre rakni őket. Ha erre nincs lehetőség, akkor javasolt havonta egyszer egy napra okos töltőre tenni őket, ami feltöltött állapotban tartja őket.

Már az utolsó nyári kempingezés során érdemes listát gyűjteni azokról a dolgokról, amelyeket esetlegesen szervizelni kell majd járművünkön. Ezeket a szereléseket a téli időszakban ajánlatosabb elvégezni, így egy tökéletes állapotban lévő lakóautóval vághatunk neki a nyárnak.

Bárhol is parkoljunk le lakókocsinkkal, legyen az lejtős vagy egyenes talaj, a garázsunk vagy egy dombtető, sose felejtsük el kiékelni. Hiába erős a kézifék, menjünk biztosra! Télen érdemes garázsban tárolni lakókocsinkat, kiékelni a kerekeket. Ez mellett természetesen pakoljunk ki minden olyan felszerelést a járműből, ami esetleg nem bírja a téli fagyokat. A pakolást egy kiadós takarítással ajánlatos folytatni, porszívózzunk ki minden taroló helyet, majd nedves ruhával töröljük át. Érdemes ellenőrizni, hogy a nyár folyamán költöztek-e be a járműbe hangyák vagy egyéb rovarok, vizsgáljuk meg a szúnyoghálót is. Kívülről is javasolt megmosni a lakóautót, különös tekintettel a kerékre és a kerékdobra. Itt ugyanis könnyen megtapad a sár és más szennyeződések, amelyek hosszútávon nem tesznek jót a járműnek.

A lakóautó téli tárolás lépései összegezve, tehát:

  • Víz leeresztés
  • Akkumulátorok töltőre helyezése
  • Kipakolás a lakóautóból (semmi ne maradjon, aminek árthat a hideg)
  • Nagytakarítás, külső mosás

Ha egyéb kérdésetek van a lakóautó téli tárolásával kapcsolatban, akkor írjatok nekünk a premikumlakoauto.hu-n!